Skip to content

Πεντοζάλης μέχρι τελικής πτώσεως!

  • by



pentoz534


Στην λεβεντογέννα Κρήτη και στον χορευτικό πλούτο της είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Badminton στις 4 Φεβρουαρίου. Οι… Κουρήτες της Ομάδας Εκφρασης Κρητικών Χορών των Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη, που φέτος συμπληρώνει τα 15 χρόνια δράσης και δημιουργίας, παρουσιάζουν μια χορευτική πανδαισία υπό τις μουσικές δοξαριές του Ψαραντώνη.
«Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής χορούς από όλη την Κρήτη και όχι μόνο τους πιο γνωστούς, όπως τη σούστα και τον πεντοζάλη» είπε στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Μεγαλακάκης.Συνολικά θα παρουσιαστούν 23 χοροί από τη χορευτική ομάδα, ενώ κατά τη διάρκεια της παράστασης θα προβάλλονται εικόνες από τη λεβεντογέννα Κρήτη. «Πρόκειται για ένα χορευτικό θέαμα μοντέρνο, το οποίο όμως θα αγγίζει με σεβασμό την παράδοση του νησιού» ξεκαθάρισε ο ερευνητής και δάσκαλος χορών. «Σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει το φολκλόρ».

Από το πλευρό τους, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ψαραντώνης. Ο γνωστός λυράρης θα παίξει με τις κοντυλιές του αγαπημένα κρητικά κομμάτια, σε κάποια από τα οποία θα συνοδεύεται και από τους χορευτές. «Θεωρούμε ότι η ιδιαιτερότητα της ομάδας μας είναι ότι καταφέραμε να δώσουμε μια καινούργια οπτική στην προσέγγιση των χορών» ανέφερε ο κ. Μεγαλακάκης. «Αν και υπάρχουν αναρίθμητοι σύλλογοι στην Ελλάδα, και αυτό είναι φυσικά προς τιμή μας, ακόμη δεν έχουν τολμήσει να κάνουν τον ελληνικό χορό τέχνη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλά καλοκουρδισμένες ομάδες. Δεν συγκινούνται πραγματικά. Γιατί παράδοση δεν είναι απλά να βάλεις μια φορεσιά και να αρχίσεις να χορεύεις. Είναι μια ολόκληρη στάση ζωής. Την κουβαλά ο καθένας μέσα του» συνέχισε.Τα δύο δίδυμα αδέλφια με καταγωγή από τα Χανιά και το Ρέθυμνο είναι αφοσιωμένα ψυχή τε και σώματι στη διάδοση της κρητικής κουλτούρας. Μεγαλωμένοι σε ένα μουσικό περιβάλλον -ο πατέρας τους διέθετε ένα τεράστιο αρχείο κρητικών τραγουδιών-, είχαν αποφασίσει από πολύ μικροί ότι θα ασχοληθούν με τον χορό. «Γνωρίζαμε όλον τον πλούτο της κρητικής μουσικής πολύ πριν μάθουμε τους βηματισμούς της σούστας» ανέφερε χαρακτηριστικά.Οι δυο τους το 1998 ίδρυσαν την Ομάδα Εκφρασης Κρητικών Χορών, ενώ το 2006 δημιούργησαν στην Αθήνα το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού. Σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους είναι και η πραγματοποίηση σεμιναρίων εκμάθησης κρητικών χορών σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. «Τον Μάρτιο θα είμαι στη Γερμανία και τον Απρίλιο στην Αυστραλία. Σκοπός είναι η διάδοση της κρητικής κουλτούρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγαλακάκης.

Πλούσιο το βιογραφικό
Το 2004 η κρητική ομάδα χόρεψε στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στο πλούσιο βιογραφικό τους συγκαταλέγονται ακόμη οι συνεργασίες με τον Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στο φιλμ «El Greco» αλλά και η συμμετοχή τους στην πολύ επιτυχημένη σειρά του Mega «Το νησί», όπου είχαν αναλάβει τη διδασκαλία χορών στους ηθοποιούς.
«Δεν σας κρύβω ότι, όταν μας είχε προταθεί αρχικά να βοηθήσουμε στο σίριαλ, ήμουν επιφυλακτικός. Διότι, κακά τα ψέματα, η Κρήτη πουλάει και λόγω αυτού γίνονται δουλειές οι οποίες είναι καθαρά εμπορικές, δίχως καλλιτεχνική αξία. Διαβάζοντας τελικά το σενάριο, πειστήκαμε.
Οι άνθρωποι έκαναν καλή δουλειά και μεγάλη έρευνα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε».
Info: Η παράσταση «Χοροί της Κρήτης» θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Badminton στις 4 Φεβρουαρίου. Στις 20.30.
 
Γιώτα Βαζούρα
Πηγή : Δημοκρατία


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ενημερωθείτε εδώ!
Μάθετε πρώτοι τα νέα μας!
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας.