ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Οργάνωση – Διδασκαλία : Γιάννης Μεγαλακάκης

Το Βιωματικλό Σεμινάριο Χορού θα διεξαχθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Ανώγεια Ρεθύμνου στις ημερομηνίες : 27 Αυγούστου – 29 Αυγούστου 2021.
Τα Βιωματικά Σεμινάρια Χορού θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία του Σωματείου :
Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων

Το Σεμινάριο διαρκεί τρεις (3) ημέρες (Παρασκευή – Κυριακή). Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επίσης θα τηρηθούν όλα τα μέτρα και οι κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Στις τρείς (3) ημέρες του κάθε Βιωματικού Σεμιναρίου περιλαμβάνονται :
-Δέκα (10) ώρες διδασκαλίας κρητικών χορών με τον Γιάννη Μεγαλακάκη.
-Διδασκαλία με συνοδεία ντόπιων μουσικών σε κάποιες ώρες διδασκαλίας.
-Συμμετοχή ντόπιων χορευτών σε κάποιες ώρες διδασκαλίας.
-Διδασκαλία στην φύση – σε διάφορα σημεία του χωριού.
-Επισκέψεις σε χώρους πολιτισμικού, ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
-Περίπατοι σε όμορφα φυσικά τοπία της περιοχής.
-Επιτόπιες έρευνες των συμμετεχόντων του Βιωματικού Εργαστηρίου.
– Μικρά γλεντάκια – παρέες με τους ντόπιους.
-Αναμνηστικά – Βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Καινοτομία της διοργάνωσης : Η Βιωματική – Επικοινωνιακή Διδασκαλία, ως εργαλείο

Ο συμμετέχων – μαθητής ζει τον δάσκαλο και μαθαίνει όχι μόνο από την απλή μετάδοση της γνώσης του χορού και των βημάτων, αλλά και μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ο δάσκαλος είναι ο συντονιστής της δράσης της ομάδας, ο οποίος διδάσκει, εξηγεί, παρατηρεί και παρακινεί την ομάδα να πειραματιστεί, να κάνει τις δικές της αναζητήσεις, να έρθει σε επαφή με τους ντόπιους της κάθε περιοχής, να διεξάγει τη δική της έρευνα και να κάνει τις δικές της ανακαλύψεις.

Στο τέλος κάθε μαθήματος, θα πραγματοποιείται συζήτηση και την τελευταία ημέρα, οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις απαντήσεις τους στο ειδικό ερωτηματολόγιο, το οποίο θα τους δοθεί την πρώτη ημέρα και θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Σε ποιους απευθύνεται :
Σε όσους επιθυμούν να μυηθούν στην κρητική χορευτική τέχνη ανεξαρτήτως το χορευτικό τους επίπεδο, την ηλικία και την καταγωγή.

Σε μέλη χορευτικών συγκροτημάτων – πολιτιστικών συλλόγων, χοροδιδασκάλους, ερευνητές χορού, ακαδημαϊκούς και λαογράφους.

Όραμα – Στόχος :
Οι καταξιωμένος χορευτής και δάσκαλος κρητικών χορών Γιάννης Μεγαλακάκης δημιούργησε έναν πολιτιστικό θεσμό, μέσω του οποίου οραματίζεται και στοχεύει στην διάδοση και αναβάθμιση της τέχνης του κρητικού χορού σε όλον τον κόσμο, μέσω της βιωματικής γνώσης της κρητικής παράδοσης.

Κόστος Διδάκτρων – Οργάνωση :
Το αντίτιμο για κάθε Βιωματικό Σεμινάριο Χορού ανέρχεται στα 60€ ανά άτομο για τις τρείς (3) ημέρες διδασκαλίας.

Μεταφορά – Διαμονή – Διατροφή – Ξεναγήσεις – Μικρά γλεντάκια.
Τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής , διατροφής, ξεναγήσεων και των μικρών γλεντιών αναλαμβάνει ο κάθε συμμετέχων ξεχωριστά.

Τρόπος Πληρωμής :
Η εξόφληση για την συμμετοχή σε ένα Βιωματικό Σεμινάριο γίνεται με τραπεζική κατάθεση των 60€, η οποία λειτουργεί και ως επιβεβαίωση της κράτησής σας.

Η εξόφληση για την συμμετοχή και στα δύο Βιωματικά Σεμινάρια γίνεται με τραπεζική κατάθεση των 120 euro, η οποία λειτουργεί και ως επιβεβαίωση της κράτησής σας.

Ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα γίνονται καταθέσεις φαίνεται παρακάτω :
IBAN GR 82 0172 0530 0050 5309 5248 378 | ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Δικαιούχος του λογαριασμού: Γιάννης Μεγαλακάκης

• Μην ξεχνάτε να αναφέρετε στην κατάθεση σας, το ονοματεπώνυμό σας, ώστε να μπορούμε εύκολα να επιβεβαιώσουμε την εγγραφή σας.

• Η προμήθεια της τράπεζας ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του Εργαστηρίου.

Πολιτική Ακυρώσεων :
Σε περίπτωση ακύρωσης το ποσό των 60€ δεν επιστρέφεται.
Σε κάθε περίπτωση τα τραπεζικά έξοδα χρεώνονται στον κάθε συμμετέχοντα.

Σωστή πρακτική :
Δεν ενδείκνυται οποιαδήποτε αλλαγή σχετική με το Σεμινάριο (παρακολούθηση κατά το ήμισυ κλπ.)

Γιάννης Ι. Μεγαλακάκης
Ερευνητής – Δάσκαλος κρητικών χορών – Συγγραφέας

Βιογραφικό

Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998
ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006
κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006
εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008
χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιανουάριο του 2010
κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με μαντινάδες –στίχους και τραγούδια  με τίτλο «Χορογράφοντας»  από τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».
Ακολούθησαν προβολές της ταινίας σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα : Χανιά  : Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι  ,
Λάρισα : Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης ,
Μήλος : Συνεδριακό Κέντρο Μήλου 
Σαντορίνη : Μέγαρο Γκύζη ,  
Αργυρούπολη : Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης
Κύθηρα : Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης Ζείδωρος ,
Ιωάννινα : Θέατρο Πολυθέαμα
Χαλκίδα : Θέατρο Παπαδημητρίου ,
Λειβαδιά : Συνεδριακό Κέντρο Κρύας  και αλλού.
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011
, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς «Το νησί» η οποία είναι μεταφορά του best seller  της Victoria Hislop.
Την άνοιξη του 2012
παρουσιάζει την παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς» στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης. 

Τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τους επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του παρουσίασαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα την χοροθεατρική παράσταση «Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη εν χορώ & οργάνοις» σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Βασίλη Βασιλάκη. Συμμετείχαν φιλικά οι Γεωργία Νταγάκη και η Καλλιόπη Βέττα. 

Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με μαντινάδες με τίτλο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» από τις εκδόσεις Captainbook. 

Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία εντυπωσιακή παράσταση,  μουσική σκηνή της Αθήνας ,Half Note. 

Tον Μάϊο του 2016 παρουσιάζει με την χορευτική του Ομάδα και την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Παύλου Κουρτίδη την παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε τέσσερις {4} θεματικές διαλέξεις για τον κρητικό χορό στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων.

Τον Νοέμβριο του 2018 , χόρεψε μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο στην Ακαδημία Αθηνών σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ,για τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιο Χατζιδάκι.

Τον Μάιο του 2019 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία σειρά παραστάσεων αφιερωμένες στην Μάχη της Κρήτης με τεράστια επιτυχία στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του, το οποίο είναι παραμύθι και έχει τίτλο «Τα στιβάνια του παππού». Το παραμύθι υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

 Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης , ο Βασίλης Σκουλάς , ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ,ο Μανώλης Λιδάκης , η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλοί άλλους.

Έχει εμφανιστεί με την Ομάδα του σε αμέτρητες τηλεοπτικές εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και έχει βραβευτεί από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προσφορά του στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση. Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.